Sosyal medya hesaplarımızı hemen takip edin.
Sohbet Girişi
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
Kategoriler
Sizin İçin
Popüler Yazılar

İmam-i Gazali

İmam-i Gazali
İmam-i Gazali

İmam-i Gazali

Hz. Evladına nisahat ederken oğlum! Son derece dikkat edeceğin, bir cihet varsa, oda kimler ile düşüp DiniSohbeti.net

kalktığındır. Şunu iyi bil ki bir sepet sağlam elma, içindeki bir çürük elmayı sağlama çıkartamaz.  İmam Gazali

İnsanın yüzü Cemalullah’ın aynası durumundadır. 

İmanın nuru, güneşin parlaması gibi müminin yüzünde parlar.

Yoksa Allah’ı bırakıp mahluka yüz çevirilirse, o insanın yüzü hayvanatın yüzü gibi olur. Ama hayvanat Fırat-ı ilahiye ile Rabbini bilir, mahluka yüzünü çevirmez. İhtiyacı kadar yüzünü nebatata çevirir. Ama yüzünü fıtrat-ı ilahiyeye göre, Rezzak-ı Kerim’e çevirir.

Kanaatkardır, itaatkardır. Allah Teala tarafından rızkının devamlı verileceğini bilen hayvanat, rızkı bizim gibi hırsla ambarda saklamaz, efendisinin önüne bıraktığı arpasını, buğdayını, yulafını yer, ayağıyla devirir, üstünde yatar.

Bilir ki Rezzak-ı Kerim yenisini göndermeye muktedirdir. İnsan ise rızkının üstüne düğüm atar, rızkın gelmemesinden endişe eder.

İnsanoğlu yüzünü, kendini yaratan Allah’a döndürmeye mecburdur. Bu yüzde iki gözü, bir dili vardır.

Dil tamamen Allah’ın rızasını elde etmeye tahsis edilecektir. İki gözden biriyle dünyaya bakma mecburiyeti varsa, diğeriyle de kendini yaratana bakmak zorundadır.

Yoksa yüzü Allah’ın azametine, nuruna ayna olmaz. O yüzün arkasında da bir beyin vardır. Kamil insanların beyni bütün insanlığa nur saçacak Cevher-i Rabbaniye ile doludur.

Tevhid ile, marifet-i ilahiye ile Allah’a olan ülfet ve ünsiyeti arttırmak suretiyle yüzümüzün Allah’a çevrilmesi gerçekleşir. Rasulullah Efendimiz’in getirdiği yolda istikamet sahibi olmak, insanı, nefsinin seçip benimsediği sahte mabud ve mahbuplardan Allah’a çeviren yegane yoldur. Kim Rasulullah sünnetini ihya etmeye çalışırsa, muhabbeti ilahiye onu kuşatır.

Zikir öyle bir nurani tılsım, öyle bir cevher, öyle bir Rahmet-i

Rahman’ın eseridir ki, kim zikri kalbine doldurursa yüzünde Sure-i Fetih’teki gibi secde eseri görülür. Allah’ı marifet sıfatıyla tanıdığı belli olur.

Bediüzzaman Hazretleri demiştir ki:

“Et aziz olan kimse; bil ki Kelime-i Tevhidin ve Allah Teala’nın Esma-i Hüsna olan ismi şeriflerini tekrar ile zikre çokça devam etmek, insan kalbine pek çok şeylere bağlayan bağları, nefsani ipleri kırmak içindir. Nefsin tapacak derecede put ittihaz ettiği sevgililerinden yüzünü çevirmek içindir. “

Allah’ın kudretinin nakşı olan yüzümüz, zikirle, itaatle, amel-i salih ile nurlandır. Aksi halde nefse ve şeytana çevrilen yüz ilahi nura mazhar olmaz; dünyada da, ahirette de kara olur.

Gerçekte nefsinin şeytanla işbirliğini engeller, nefsinin şeytanla işbirliğini engeller, cehenneme düşmesini engellemek için her türlü tedbiri alır. 

İmam-i Gazali  Kimdir  DiniSohbeti.net

 

admin 329

İlk yorum yazan siz olun.

Cevap bırakın
Gerekli alanlar işaretlenmiştir. *

Copyright © 2024 - Tüm hakları saklıdır. Dinisohbeti.net islami sohbet sitesi AsBuLuT_CINN.
 
Araç çubuğuna atla